Poslanci PSK schválili niekoľko zmien v sieti stredných škôl

22.02.2011 Prešov

Prešov 22. februára (TASR) – Poslanci Prešovského samosprávneho kraj (PSK) schválili dnes v rámci racionalizácie niekoľko zmien v sieti stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.
Vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko pri predkladaní návrhu argumentoval nutnosťou prijať riešenia, nakoľko demografický vývoj v posledných rokoch poukazuje na pokles študentov.
Zastupiteľstvo jednomyseľne schválilo spojenie dvoch stredných odborných škôl v Kežmarku. Lacko konštatoval, že odbory Strednej odbornej školy na Pradiarenskej ulici prejdú pod Strednú odbornú školu na Kušnierskej bráne. Výhodou tohto riešenia je podľa neho práve to, že ide o príbuzné odbory.
Druhou zásadnou zmenou je presťahovanie Obchodnej akadémie (OA) v Humennom do priestorov Strednej priemyselnej školy chemickej a potravinárskej. Priemyslovka disponuje priestormi pre viac ako 800 žiakov, v súčasnosti sa tu vzdeláva len okolo 250, takže kapacita nie je ani zďaleka využitá. OA v súčasnosti využíva tri objekty, z ktorých dva sú vo vlastníctve vyššieho územného celku a jeden je majetkom mesta. Dnešným rozhodnutím poslancov PSK sa do budovy priemyslovky preťahuje vyše 500 študentov OA.
"Zhruba 92.000 eur si bude vyžadovať úprava priečok, likvidácia laboratórií, starej elektriny a podobne, ale tieto veci sa dajú stihnúť do septembra, " povedal pre TASR Lacko. Návrh na preťahovanie poslanci podporili 33 hlasmi a 21 sa zdržalo.
Jednoznačnú podporu poslancov získal návrh na prechod Gymnázia v Spišskej Starej Vsi do zriaďovateľskej pôsobnosti tamojšieho mestského úradu. Zastupiteľstvo rovnako schválilo, že do majetku mesta prejde hnuteľný i nehnuteľný majetok gymnázia, ktorý PSK odpredá za symbolické jedno euro.
Riaditeľ gymnázia Daniel Kostka zmenu zriaďovateľa víta a očakáva zlepšenie finančnej situácie.
"Je to pre nás nová nádej, pretože situácia sa v poslednom čase vyhrotila až do takej miery, že nebolo možné zabezpečiť finančne školu tak, aby bez problémov mohla fungovať ako samostatný subjekt v pôsobnosti PSK. Naša škola existuje v tomto sociálne slabom regióne viac než 50 rokov a prítomnosť takejto strednej školy na Zamagurí je pre obyvateľov zásadnou vecou, " povedal Kostka.
Dodal, že gymnázium má dnes 180 žiakov a jeho prechodom pod mesto pravdepodobne vznikne spojená škola, ktorá bude združovať minimálne dva subjekty.
Zmeny sa udejú aj v Spojenej škole v Čaklove, ktorá má štyri organizačné zložky a jednou z nich je aj Stredná priemyselná škola dopravná. Lacko konštatoval, že na tejto priemyslovke už dlhší čas evidujú znížený záujem o odbor prevádzka a ekonomika dopravy. Dôvodom je podľa neho neochota žiakov z Vranova nad Topľou dochádzať do Čaklova. Súčasní žiaci majú ukončiť svoje štúdium v Čaklove a noví prváci už nastúpia do Strednej odbornej školy drevárskej vo Vranove nad Topľou.
 

Vyberte región